Til jord skal jeg også bli... etter hvert
Slik jeg konfigurerer kompasset i junisola
Read MoreSlik jeg konfigurerer kompasset i junisola
Read MoreLufter sølvkrøller og tenker om forskjeller, vanskeligheter, holdninger og telt.
Read MoreEn hverken objektiv eller upersonlig fortelling om en forløsende utfordring.
Read MoreFor meg betyr Sadhana mål og mening som mål med mening. Som yin og yang.
Read More
Gjennom de årene som har gått siden jeg første gang landet i lotus på en yogamatte har forskningen gjort store fremskritt. Nye områder av vår egen kropp, livsførsel og omgivelser som ikke tidligere ble satt i sammenheng med immunologiske ubalanser har nå også kommet i søkelyset også for normalvitenskapen. Ettersom jeg selv er utfordret med multippel sklerose, som jo er en av de mer omtalte autoimmune forstyrrelsene, har jeg tilegnet meg en del både normalvitenskapelig forståelse og yogaterapeutisk kunnskap, spesielt om dette området i tillegg til rent kroppslig.
Informasjonstilflyten er rik, spennende. Ut i fra det yogisk perspektivetet, som jo er langt eldre enn moderne forskning, kan vi ofte bare nikke bekreftende. Tilfreds med at også denne forbindelsen føyer seg inn i form som minner om en haikini mudra mellom normalvitenskap og yogaterapeutisk vitenskap og teknologi, om enn ikke i begrepsapparatet.
Haikini mudra er bevissthetens mudra som støtter strømmen av prana eller livskraft. Den har spesielt sterk virkning på nervesystemet og når vi setter den innenfor energifeltet av det chakraet vi er opptatt av å forløse og setter drishti, eller øyenfokus i det tredje øyet har vi en sterk stimulering.
Har du lagt merke til hvordan ledere og foredragsholdere ofte tar en liten pustepause med denne håndstillingen? Gjør du det kanskje selv? Det er intuitiv selvregulering og -medisinering som det ikke gir mening å avfeie som overtro. Det hadde ikke eksistert noen punktskrift, brail eller blindeskrift som vi ofte kaller det dersom ikke finger-hjerne feedbacken hadde virket begge veier og hatt virkelig endringspotensiale.
Mudra utgjør en av avdelingene i det verktøyforrådet som vi åpner, aktiverer og systematisere med yogisk terapi. Det finnes en stor gruppe av dem som er særlig potent i autoimmun sammenheng. Og det finnes tilsvarende virksomme pusteøvelser, asanaer, meditasjonspraksiser og også mantraer som også har endringskraft ved å stimulere kroppens klangrom.
Jeg har fordypet meg i yogaanatomi, kosthold, livsstilsvalg, og energibalanser som fremmer, hemmer og balanserer autoimmune responser i kroppen. Sammen med elever og alle som vil høre, lese eller se på snuttene mine på youtube, øver jeg kroppslig kunnskap og evne til å stimulere sanser på alle vis og gir fremfor alt plass til den kroppslige erfaringen at alt henger sammen med alt.
Slik som i venusmudra. Foldede hender; Denne håndstillingen vi er vant med å forbinde med å forbinde med kristendommen og bønn. Jeg hørte en gang om en liten kar som illustrerte denne mudraen i det først gjenkjennelige bildet som ble tatt av ham. Med ultralyd.
I et ayurvedisk perspektiv identifiserer man opphavet til all uhelse med en svekkelse av tillit til livet som sådan. Det er ofte en god grunn til at den tilliten har fått seg et skudd for baugen.
Traumeterapi og nevroyoga krysser ofte spor. Selve nevroyogaprogrammet inneholder en del elementer fra utdannelsen og praksisen min i yoga for PTSD. Dette er svært virksomt. Det er kroppen som har tatt støyten, som har tatt til midlertidige mestringsstategier som ikke alltid har vært like hensiktsmessige og som det nå er tid for å omdirigere.
Et annet utgangspunkt jeg har er det trefoldige fundamentet for å balansere salutogenesen eller helsehistorien med rytme, relasjon og bevegelse i den aller videste og kroppslige betydning.
Den første innsatsen i den sammenhengen kan du iverksette allerede nå. Gjør plass til en liten rusletur med pusten din. Gå med bevisst pust i femten minutters tid(rytme) og ta så en avgjørelse i forhold til om du skal realisere denne kroppens gåtefulle selvmedisinerende prosesser for alvor eller ikke(relasjon til deg selv). Etabler så avgjørelsen , gjerne bevisst ved å takke ja eller nei til denne invitasjonen til å ta kontakt med Jay Ma Yoga. Etter det strekker du begge armene i været og jubler det som faller deg inn(bevegelse) og føler deg fenomenal med avgjørelsen din, hva den enn ble.
Med varme
An-Magritt
Jay Ma Yoga
Som leder; enten det er i en høyprofilert bedrift med aksjeholdere, årsresultater og meldinger eller i en skole, et sykehus eller en barnehage bærer du ikke bare et stort ansvar, men du driver frem verdier ved å rett og slett iverksette deg selv mentalt, følelsesmessig og ikke minst kroppslig.
Read More
Yoga er så mye mer enn det som foregår på matten; opplevelsen av livssyklus i min egen natur, bienes, vannet fra fjellene og inn i munnen min. Opplevelsen av fellesskapet med alle vesner, av at alt vedkommer meg og av ydmykhet overfor alle kroppenes og prosessenes gåter. Det er yoga, eller omvendt, eller bare er.
Som Om.
Read More
"Så rart... å være flaggermus" Inger Hagerups ettertenksomme dikt understreker fornøyelsen som ligger i å dvele ved det rare, riktig smake på det. Og det var nettopp det vi gjorde med det under familieyogastunden på Gjøvik bibliotek. Vi tok den helt inn, smakte på diktet med rytme og klang.
Vi tok den helt inn i kroppen og aktiverte fornemmelsen av hva for et endret perspektiv vi får i en asana som "flaggermusen", eller klovnen som den heter på barneyogisk.
For "er det noen som forstår...hvordan den kan få sove når den henger etter TÆRNE"
Å undre er ikke det samme som å plugge inn svaret. Det er også å tilbringe tid og oppmerksomhet med en rar tanke.
Read MoreTilknytning, relasjoner former oss og kan hele oss. Den canadiske intellektuelle og professoren i filosofi, Marshall McLuhan sa at “the medium is the message”. Mamma Mias Messenger er dinosaurisk og blir trolig aldri oppdatert. Tvert i mot og takk og lov for det.
Read More